Det Svenska Dryckesundret - En Blogg om Gårdsförsäljning

Det Svenska Dryckesundret -  En Blogg om Gårdsförsäljning

(only in Swedish)

Det är kul att träffa entreprenörer som brinner för sin sak. Det gjorde jag och Angela mycket i intervjuerna till första säsongen av Det Svenska Dryckesundret - En Podd om Gårdsförsäljning. Det blev många givande samtal, fantastiska besök och provningar av unika drycker. När man träffar många producenter förstår man situationen många är i. Det är kul och givande att få göra och erbjuda världen sin bästa hantverksmässiga dryck.

Samtidigt är det mycket kämpande för att starta och utveckla företaget, tillverkningen, produkterna, marknadsföringen, försäljningen, administration etc. för att kunna försörja sig på verksamheten. Det är där som Sveriges politiker skulle kunna göra mer för att förenkla regler och möjligheterna att kunna överleva och växa. Gårdsförsäljning är tyvärr ett dräpande exempel på motsatsen.

När man som jag följt gårdsförsäljningsfrågan över tid baxnar man över vilken energi, kreativitet och skattepengar som har lagts på att motarbeta möjligheten för alla dessa fantastiska entreprenörer att få samma förutsättningar som konkurrerande företeelser i Europas alla länder. Energi som i stället skulle kunna ha lagts på att förhindra gängkriminalitet med smuggelsprit och droghandel, förbättra skolan, energiförsörjningen eller beredskapen för pandemier.

Nu då, är det inte dags snart efter snart 30 år i EU och att en majoritet är för saken i Riksdagen? Jo just det, det borde vara så om man ska tro ansvariga politiker som uttalar sig, men varför tar det då så lång tid för ett beslut? Det är bland annat det som vi ska undersöka i podden. Än bättre blir det ju när gårdsförsäljningen får grönt ljus så att podden och alla andra intresserade kan börja prata om hur man ska genomföra det hela och vad som erbjuds till turister och oss smaknördar i form av unika upplevelsebesök och hantverksmässiga drycker.

Det är på tiden att debatten går ifrån problemen, polarisering, svartmålning och gnäll för att i stället fokusera på lösningar och trevliga upplevelsebesök. Jag är verkligen övertygad om att rätt hanterad gårdsförsäljning kan skapa mervärden i form av bättre alkoholkultur, intressantare turism, lokal stolthet och arbetstillfällen, samt ge exportmöjligheter för nästa stora svenska kreativa näring.

Till poddens webbsida

Continue reading